Akoestisch of klassiek?

Als je een gitaar hebt, kan het voorkomen dat je niet zeker weet of je een akoestische- of klassieke gitaar hebt. Dat maakt op zich niet zo heel veel uit; ze lijken erg op elkaar. Het wordt wel belangrijk als je de snaren wilt gaan vervangen, want akoestische snaren passen niet op een klassieke gitaar en andersom past het ook niet. Je kunt dan de verkeerde snaren kopen en als je op Youtube wilt gaan opzoeken hoe je snaren te vervangen, kan het erg verwarrend worden. Beide gitaren hebben verschillende benamingen. De akoestische gitaar wordt ook wel Western gitaar genoemd en de klassieke gitaar is ook wel bekend als Flamengo gitaar of Spaanse gitaar.

In dit artikel gaan we het eerst over de verschillende snaren hebben en hoe deze op de brug worden vast gemaakt. Dit is het meest kenmerkende verschil. De brug is de plek op de klankkast van de gitaar waar de snaren vast zitten. Een akoestische gitaar heeft snaren van metaal, waarbij er verschillende metaalsoorten kunnen worden gebruikt. De klassieke gitaar heeft snaren van nylon en snaren van metaal, waarbij de bovenste drie snaren van metaal zijn, ook wel gewonden snaren genoemd en de onderste drie snaren van nylon zijn. Nylon snaren lijken op plastic snaren.

Op de foto’s zie je de brug van een klassieke- en van een akoestische gitaar. Hier zit het verschil dat er altijd is tussen beide gitaar soorten. De snaren van de klassieke gitaar zijn vast geknoopt, links zie je de drie metalen snaren en rechts daarvan de drie nylon snaren. De snaren van de akoestische gitaar zitten bevestigd door middel van de brugpinnen, dit zijn de zes ‘knopjes’ die je op de brug ziet zitten. Deze brugpinnen klemmen de snaren vast. Het uiteinde van een akoestische snaar heeft een klein ‘oogje’ aan het uiteinde dat de snaar klemt onder de brugpin.

Nu je weet welk type gitaar je hebt, kun je op Youtube kijken hoe de snaren erop te zetten. Het is erg vergelijkbaar met veters strikken; heel eenvoudig nu je het vele malen hebt gedaan, maar voor het eerst kan het een beetje abracadabra zijn. Er zijn vele goede filmpjes op Youtube te vinden. Wij raden de filmpjes van Taylor aan. Zij zijn de grootste fabrikant van gitaren ter wereld en vele beroemde artiesten spelen op een Taylor gitaar. Belangrijkste reden om hun filmpjes op te zoeken is dat ze de meest eenvoudige methode gebruiken en een filmpje voor elke soort gitaar hebben. De filmpjes zijn wel in het Engels. Google: Taylor changing steel strings voor akoestische gitaar of Taylor changing nylon strings voor klassieke gitaar.

Er zijn nog een aantal verschillen die minder opvallend zijn. Zo heeft de toets, ook wel fret- of finger board genoemd van de akoestische gitaar een licht bolling die we de radius noemen. Ook het bovenblad van een akoestische gitaar heeft een lichte bolling en is dus niet plat. Veel klassieke gitaren hebben wel een plat bovenblad. De achterkant van zowel de akoestische- als de klassieke gitaar heeft een lichte bolling. Alle klassieke gitaren hebben een sleufkop, in het Engels slotted headstock genoemd. Deze kop komt ook op akoestische gitaren voor, maar de meeste akoestische gitaren hebben een dichte kop. Er zijn ook verschillen die je niet meteen kan zien. Zo hebben de meeste klassieke gitaren geen halspen, ook wel truss rod genoemd, maar alle akoestische gitaren van na de Tweede Wereldoorlog hebben er wel een. Ook de bracing aan de binnenkant van de klankkast is anders, de meeste klassieke gitaren hebben een waaier bracing, de meeste akoestische gitaren hebben een X-bracing. Er zijn ook andere bracings zoals de V-bracing van Taylor en honinggraat bracings.

Mocht je het snaren vervangen toch iets te lastig vinden, dan kun je altijd nog bij ons terecht.

%d bloggers liken dit: