Bolling in de klankkast

De boven- en achterbladen van je akoestische gitaar zijn niet plat.

In dit eerste artikel over het bouwen van een akoestische gitaar gaan we het hebben over het boven- en achterblad van de gitaar. Dit zijn de top waar het klankgat zit en de kant die je tegen je lichaam houd terwijl je speelt. Deze lijken plat te zijn, maar dat zijn ze niet.

Het bouwen van een akoestische gitaar begint met de houtkeuze. Er zijn vele soorten hout om gitaren van te bouwen, met verschillende kwaliteiten en nadelen. Voor de bouw van de klankkast hebben we 6 planken nodig. Twee planken van rode spar voor het bovenblad, vier planken van tropisch rozenhout voor de zijkant en het achterblad. Het hout voor het boven- en achterblad wordt tot de juiste dikte geschuurd. De zijkanten daarvan worden vervolgens recht geschuurd. Dan worden de planken voor het boven- en onderblad tegen elkaar gelijmd, zodat de tekening van het hout mooi gespiegeld uitkomt.

Het lijmen van de bladen zorgt voor een hele sterke constructie, de lijmverbinding is steviger dan het hout.

Met de lintzaag wordt nu de vorm van de gitaar ruw weg uitgezaagd. We hebben nu twee platte planken in de vorm van de gitaar. Maar je gitaar is niet plat. Zowel de top als de achterkant hebben een radius, die van de top is het vlakst. Op beide delen van de gitaar komen aan de binnenkant bracings te zitten; latjes die de gitaar verstevigen en een grote invloed hebben op de klank van de gitaar. Deze latjes worden aan de onderkant op radius geschuurd. Dat gebeurd op een grote ronde schijf waar het top- en achterblad ruim op past. Er zijn twee schijven met ieder een eigen radius, een voor elke zijde. Als de bracings op radius geschuurd zijn kunnen ze op de bladen gelijmd worden. We leggen het blad op de radiusschijf. Vervolgens lijmen we de latjes op het blad en klemmen deze vast tussen de bovenkant van de kast waar de schijf in ligt en de bracings.

Rechts onder staat de radiusschijf, deze schijf met een bolling erin wordt gebruikt om de radius in de gitaarbladen te krijgen.

Als de bladen uit de klemmen komen, zijn ze bol in plaats van plat. Dit blijven ze tot de gitaar in elkaar gezet wordt. En daarna natuurlijk ook. De bracings gaan vervolgens op hoogte gemaakt worden met de bijtel en daarna nog geschuurd worden waar nodig. Op het topblad zit een X-bracing. Dit betekend dat de fundering van de bracing een X vorm heeft. Naast deze X-bracing komen nog meer latjes om het blad te verstevigen. Voor de klank maken we met de bijtel een piramide vorm in deze bracings. Later gaan we zien hoe deze in de gitaar passen en in de zijkant verwerkt gaan worden.

De X-bracing, de twee langste latten vormen de X-bracing. Alle latjes worden puntig gemaakt met de bijtel.

De binnenkant van de gitaarbladen is nu bijna af, er komt nog een versteviging in het bovenblad om de hals aan te bevestigen. In het vervolg gaan we laten zien hoe de zijkanten gevormd worden.

One Comment on “Bolling in de klankkast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: