DE halspen of trussrod

Onder de toets en in de hals van je gitaar ligt een halspen.

In akoestische- en elektrische gitaren ligt een stang in de hals. Deze stang, de halspen, zorgt ervoor dat de hals niet krom trekt door de spanning van de snaren. De meeste klassieke gitaren hebben om die reden geen halspen; nylon snaren geven veel minder spanning dan stalen snaren.

De halspen kan via een moer worden aangedraaid. De pen gaat dan bol staan, waardoor het de hals van je gitaar ook bol kan zetten, of juist recht. Er zijn twee type halspennen; enkele actie en dubbele actie truss rods. Bij een enkele actie kan de pen maar een kant opbuigen. En bij een dubbele actie kan de pen twee kanten opbuigen. In de praktijk betekend dat dat je met een enkele actie halspen de hals wel relief kan geven, maar niet recht kan zetten als de kromming van de hals naar beneden staat.

Een halspen met dubbele actie
Er wordt een geul in de hals gefreesd waar de pen in komt te liggen
De halspen ligt ‘los’ in de hals

In de hals wordt voordat de toets erop gelijmd wordt een geul gefreesd waar de haslpen los in komt te liggen. Over de haslpen komt een heel dun latje te liggen zodat de toets niet aan de halspen wordt gelijmd. In het model op de foto komt de moer aan de kop kant van de hals te liggen. Bij veel akoestische gitaren en bij vele Fenders ligt de moer aan de klankkast kant of brug kant.

Als je de halspen naar links draait gaat deze losser liggen en komen de snaren wat omhoog ten opzichte van de toets. Dit zou bijvoorbeeld fret buzz kunnen verminderen. Draai je naar rechts dan komen de snaren omlaag en verlaag je de actie van je hals, dat zou makkelijker kunnen spelen met minder kracht. Dit is geen artikel over hoe zelf de halspen af te stellen. Mocht je zelf bezig zijn met het afstellen van de hals en je hebt er vragen over, stuur ons een berichtje, dan kijken we hoe we je kunnen helpen er zelf uit te komen.

Als de haslpen in de geul ligt en er een dun stripje hout overheen is gelegd, wordt de toets op de hals gelijmd. Nu zie je de halspen niet meer. Bedankt voor het lezen. Wij hopen je hiermee een inkijkje te hebben gegeven van wat er in de hals van je gitaar gebeurd.

Links zie je de afgedekte haslpen, rechts wordt de toets op de hals gelijmd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: