Zijkant van de gitaar buigen

Hoe komt de gebogen vorm in de zijkant van je akoestische gitaar?

In het tweede artikel over akoestische gitaarbouw gaan we laten zien hoe de vorm in de zijkant van je gitaar gemaakt wordt. De zijkanten van een akoestische gitaar bestaan net als de onder- en achterkant uit twee rechte planken. Deze worden een voor een gevormd, op maat gezaagd en aan elkaar gelijmd. Voor het buigen worden de planken eerst bevochtigd met een plantenspuit. Niet teveel want er moet geen vocht in het hout kruipen. Als de plank vochtig is wordt deze tussen twee ‘dekens’ gelegd die van een hitte geleidend materiaal zijn gemaakt en verwarmd kunnen worden zoals een elektrische deken.

Uit deze twee planken van Madagaskar rozenhout wordt de zijkant gevormd.

De plank ligt tussen een ‘elektrische deken’ boven de vorm.

Als de plank bevochtigd is en ingepakt, wordt hij boven een vorm gelegd. Met een houtblok aan een lange en brede schroef buigen en klemmen we eerst het midden van de plank in de vorm. Daarna buigen we de zijkanten naar beneden tegen de vorm aan door middel van een fietsspin. Nu wordt de temperatuur naar 80C gebracht. Vervolgens besproeien we de bovenkant van de deken en als de druppels van de deken rollen is deze op de juiste temperatuur. Na 8 minuten wordt de verwarming uitgezet en blijft de plank nog een uur in de vorm. Zodra de plank uit de vorm komt wordt hij in een mal geplaatst die zorgt dat de vorm niet verloren gaat. In het hele verdere proces blijven de zijkanten in deze vorm. Ze worden er alleen uitgehaald om op maat gezaagd te worden, zodat ze goed tegen elkaar passen. In een later artikel beschrijven we wat er nog met de zijkanten moet gebeuren voor ze klaar zijn om het boven- en achterblad er op te lijmen.

Een van de twee planken die een uur verwarmd in vorm gehouden wordt.
De twee planken waaruit we de zijkant maken in hun vorm.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: