Brom in de versterker fix

Eenvoudige manier om de meeste brommende of piepende geluiden uit je gitaar te halen.

Een gitaar pick-up wordt gewonden met duizenden wikkelingen van een draad. Deze wordt gemagnetiseerd en kan zo ook signalen ontvangen van elektronica, TL-buizen en lichtdimmers. Als je je versterker op een stekkerdoos aansluit met meerdere apparaten erop, of in een muur stopcontact waar direct nog een tweede contact boven of onder zit steekt, dan kun je al een brom in je versterker krijgen die maar niet weg gaat. Probeer dan eens een ander stopcontact. Ook een andere plek in de kamer of elders in huis kan een verschil maken.

Een Stratocaster pick-up met specificaties uit 1964.
Zonder behuizing zie je de draad met 7980 wikkelingen.

Naast elektromagnetische storingen door randapparatuur en elektrische draden in de muren van je kamer, is er een ander probleem dat een brom veroorzaakt: stof. Na verloop van tijd worden je pick-ups vies en, nog belangrijker, je potmeters. De potmeter is een regelbare weerstand die de wisselspanning geheel of gedeeltelijk doorlaat. Maar dat hoef je niet te weten om ze schoon te kunnen maken. En ze schoonmaken verhelpt een heel hoog percentage van elektrische problemen in je gitaar. Wat heb je nodig? Een doekje, een schroevendraaier en contactspray (wij gebruiken WD-40 contactspray). Waar zitten je potmeters? Die zitten direct onder je volume- en tone knoppen. Je dient de schroefplaat waar je volume knoppen in zitten los te schroeven. Dan til je de schroefplaat er voorzichtig uit en legt je doekje onder de potmeters zodat de contactspray straks niet op de rest van je gitaar komt. Op de foto’s hieronder kun je goed zien waar je de contactspray in de potmeter spuit. Een klein wolkje is voldoende. Vervolgens draai je de bijbehorende volume- of tone knop een aantal keer heen en weer. Herhaal dat nog een keer en sluit je gitaar aan op de versterker om te kijken of het signaal is verbeterd. Houdt de andere schakelaars dicht en test alleen de potmeter die je hebt schoon gemaakt. Als het is gelukt: mooi, ga verder met de overige meters. Zo niet, ga ook verder met de andere meters en kom dan weer terug om nog een paar keer te sprayen en even flink de knop op en neer te draaien.

Onder de schroefplaat met de volume- en tone knoppen, zitten de potmeters.
Dit zijn de potmeters, je ziet in de bovenkant een kleine gleuf waar je de contactspray in kan spuiten.

Als je een ander stopcontact hebt geprobeerd, een andere kamer en de potmeters hebt schoongemaakt, maar de brom is er nog steeds, kun je een probleem in de bedrading hebben en met name een loszittende aarde veroorzaakt ook een brom. Dit zie je meestal vrij snel als je de schroefplaat hebt losgemaakt en een van de draden los zit. Dan moet deze opnieuw gesoldeerd worden. Dat gaan we in dit artikel niet behandelen, omdat het net wat verder gaat dan een ‘easy fix’. Ook kun je de holtes waar je pick-ups en potmeters in zitten bedekken met koperfolie om de elektronica beter te isoleren. Dit kan met name helpen in sterk ‘vervuilde’ omgeving waar veel signalen door je pick-ups kunnen worden opgepikt. In dit artikel proberen we niet alle oplossingen te laten zien en uit te leggen, enkel twee van de meest eenvoudige en meest voorkomende oplossingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: