Bovenblad en de rozet

Het bovenblad wordt gemaakt uit klankhout. Er zijn vele houtsoorten geschikt om als klankhout te dienen. Spar, mahonie en walnoot zijn voorbeelden van veel gebruikt klankhout. Ze hebben allemaal verschillende eigenschappen. Op deze gitaar komt een top van rode spar, ook wel adirondack genoemd. Deze spar groeit alleen in het Noordwesten van de V.S. en Canada. Het heeft een heldere klank en wordt in hoge kwaliteit gitaren gebruikt. Deze houtsoort is gebruikt in de gitaar die Eric Clapton speelde op de akoestische versie van Layla. Niet elke houtsoort trilt even goed om te kunnen dienen als klankhout, zo zie je weinig gitaren met een rozenhout bovenblad, of eikenhout bijvoorbeeld.

We trekken met potlood een middenlijn over het bovenblad. Vervolgens meten we de afstand naar het midden van het toekomstige klankgat. Met een passer trekken we de buitenkant van het klankgat en de binnen- en buitenkant van de rozet. Vervolgens boren we een gaatje in het midden van het klankgat zodat we het bovenblad kunnen vastzetten op een pin.

Het bovenblad wordt vastgezet op een pin in het midden.
De rozet wordt uitgefreesd en de inleg wordt gepast.

Over de pin past een template om de router precies in een cirkel te laten draaien. We gaan een halve mm diep en enkele millimeters breed. Met de CNC hebben we uit Madagaskar rozenhout een 20-tal kleine stukjes hout gesneden die precies de rozet kunnen vullen. Het Madagaskar rozenhout contrasteert met de zijkanten en achterkant die ook uit dit type rozenhout gemaakt zijn. Ze worden samen met aan weerszijde een kunststof lint in de rozet gelegd en gelijmd. Het kunststof zwart-wit-zwarte lint zorgt weer voor contrast met het donkere hout van de zijkant.

Als de lijm droog is gaat het bovenblad door een schuurmachine tot het uitstekende deel van de inleg gelijk is gevlakt naar het bovenblad. De rozet is nu klaar en het klankgat wordt uitgefreesd. Met een schuurpapier wordt het klankgat daarna voorzichtig glad geschuurd. Als de gitaar bijna klaar is wordt ze gelakt en komt de rozet mooi naar voren door de hoogglans.

Stukjes Madagaskar rozenhout voor de rozet.
Rozet en klankgat gelakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: