Klankkast de binnenkant

De bracing van je akoestische gitaar steekt dwars door de zijkant heen!

In dit vierde artikel over akoestische gitaarbouw gaan we laten zien hoe de binnenkant van je akoestische gitaar eruit ziet. Niet alle akoestische gitaren hebben dezelfde bracing. De bracing zijn de latjes aan de binnenkant van de gitaar. Wel hebben alle bracings dezelfde functie: de gitaar verstevigen en de akoestiek bevorderen. In onze gitaar zit een X-bracing, zogenoemd door de X-vorm. Dit is de meest voorkomende bracing, andere zijn bijvoorbeeld de V-bracing en de honinggraat bracing. Een derde functie van de bracing is het in vorm houden van de bolling van het top- en achterblad, iets dat we in een eerder artikel hebben laten zien.

Hier zie je de X-bracing in het topblad.
Het achterblad heeft geen X, omdat er geen klankgat zit waar omheen gewerkt moet worden.

Nadat de zijkanten in vorm zijn gemaakt, komen het hals- en staartblok erin. Deze twee blokken lijmen de zijkanten aan elkaar. Aan het ene wordt later de hals bevestigd en de ander houd de achterkant van de gitaar bij elkaar. In deze gitaar zijn beide blokken uit mahonie van de hals gemaakt, zo is er minder resthout. Om de zijkant op het achterblad te kunnen lijmen, wordt er een houten strip langs de hele rand van de zijkant gelijmd, waarop het blad gelijmd kan worden. Anders zou de rand te smal zijn om voldoende contact te maken. Echter de zijkant is nu recht, terwijl het achterblad een bolling heeft. Daarvoor gaat de zijkant geschuurd worden op de radiusschijf waarmee ook de radius in het achterblad gemaakt is.

Hier zijn de mahonie blokken en de houtstrip op de zijkant gelijmd.
Op deze radiusschijf met schuurpapier kan de radius in de zijkant geschuur worden.

Ook aan de bovenkant van de zijkant komt een houtenstrip, die ook weer in radius geschuurd moet worden. Aan deze kant laten we de bracing door de zijkant komen. Daarvoor moeten er dus ruimtes uit de zijkant gehaald worden, waar de bracing precies in valt. Later zal dit gemaskeerd worden door de binding. Maar wat niemand dus ziet, is dat de bracing van je akoestische gitaar door de zijkant steekt. Als de gaten voor de bracing zijn gefreesd, kan het topblad op de gitaar gelijmd worden en is de ‘box’ geboren!

Close-up van een uitsparing voor de bracing van het topblad.
De ‘box’ vlak voordat het topblad erop gelijmd gaat worden.
Het bovenblad wordt op de zijkant gelijmd en met deze gele latjes vast geklemd.
De ‘box’ is klaar!

In een volgend artikel gaan we laten zien hoe de box verder gevormd wordt en de binding erop komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: